ÇALIŞIRKEN STRESLE BAŞA ÇIKMADA RAHATLAMA UYGULAMALARI

Sümeyra KAYMAZ
Şubat 28, 2020 0 Yorum

ÇALIŞIRKEN STRESLE BAŞA ÇIKMADA RAHATLAMA UYGULAMALARI

Çalışma hayatında stresle başa çıkmada dinlenmenin öneminden bir önceki yazımızda bahsetmiştik. Her ne kadar dinlenmek stres yönetiminde çok etkili bir yöntem olsa da tek başına yeterli değildir. Yapılan bilimsel araştırma sonuçları bazı gevşeme ve rahatlama tekniklerinin iş stresini düzenlemedeki rolünün oldukça fazla olduğunu söylemektedir. Bu teknikleri öğrendiğimiz takdirde, stresli hissettiğimiz zamanlarda kendimize ve bulunduğumuz duruma uygun yöntemleri uygulamak kendimizi iyi hissetmemizi sağlayacaktır. Plaza ortamında rahatlamak istediğimiz zamanlarda ilk adım olarak neler yapabiliriz onlardan bahsedelim. Bulunduğunuz ortam ve koşullar uygunsa sessiz bir yerde yarım saat kendimizi dinlemek güzel bir başlangıç olacaktır. Çalışma alanınızda mümkün olduğu müddetçe ışıkları kapatabilir, rahat kıyafetler tercih edebilir, rahatsız eden gürültüler varsa kulaklığınızı takıp rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz. Telefonunuzu da kapatıp kendiniz için biraz zaman ayırabilirsiniz. Rahat hissedeceğiniz şekilde oturabilir veya yatar pozisyonda durabilirsiniz. Yapılan araştırmalar dinlenmenin vücut yanında zihni de dinlendirdiğini öne sürüyor. Eğer bazı düşüncelerden kendinizi alıkoyamıyorsanız, vücudunuza odaklanmak  size yardımcı olacaktır. Eğer iş yerinizde fiziksel bir gerginlik veya acı hissiniz varsa, öncelikle zihninizi rahatlatmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Hangi rahatlama tekniğinin kim için faydalı olacağını tahmin etmek ne kadar zor olsa da, farklı teknikleri deneyerek en çok işe yarayan tekniği bulmak en doğrusudur. Bedeninize, düşüncelerinize odaklanırken kendinizi gözlemleyebilir, stres yaratan düşüncelerinizin ve sonrasında oluşan duygularınızın da daha çok farkına varabilirsiniz.  Her bir rahatlama tekniğini deneyerek ve bunun duygularınızda, düşüncelerinizde, bedeninizde yarattığı farkı kontrol ederek bu sürece başlamak size yardımcı olacaktır. Şimdi sık kullanılan bazı gevşeme tekniklerinden bahsedelim. Ancak önemli bir not: bu teknikleri önce bu konuda uzmanlaşmış birinin denetiminde yapmanız hem doğru kullanımı görmek hem de olası olumsuz sonuçları engellemek için iyi olabilir. Örneğin; konuya hakim bir ruh sağlığı uzmanı size en doğru şekilde yol gösterecektir.

     İlerleyici kas gevşemesi; sistematik bir şekilde vücuttaki farklı kas gruplarını önce kasmayı ve hemen sonrasında gevşetmeyi içerir. Konsantrasyon sorunları, engellenemeyen düşünceler, diğer bazı zihinsel gerginlikler ve beraberinde getirdiği bedensel gerginlik için etkili bir rahatlama tekniğidir. Düzenli bir uygulama, vücudun farklı bölgelerinde oluşan kasılma ve gevşemelere olan farkındalığı artırır. Bu farkındalık da stresle beraber gelen kas gerginliğini fark etmenize ve onu ortadan kaldırmanıza yardım eder.

     Derin nefes meditasyonu; tam odaklanmış bir şekilde derin nefes alarak yapılan gevşeme tekniği etkili bir uygulamadır. Bu, her yerde rahatlıkla uygulanabilecek ve kaygılarınızı kontrol altına almaya yardımcı olacak bir yöntemdir. Derin nefes alma, diğer stresle başa çıkma tekniklerinde de sıklıkla kullanılır. Derin nefes almanın özelliği karından derin bir nefes alarak, bedene temiz hava girmesini sağlamaktır.

     Ritmik egzersiz; gevşeme ve rahatlamanın, stresle ve kaygıyla baş etmenin en etkili yöntemlerinden biri de fiziksel egzersizdir. Yürümek, koşmak, bisiklete binmek gibi aktiviteler son derece rahatlatıcıdır. Bu aktiviteleri yaparken hareketlerinize ve nefesinize odaklanmak, başka düşüncelere odaklanmanızı engelleyebilir. Ancak sizin için en doğru egzersizin hangisi olduğu hem yaşam stilinize, hem sağlık durumunuza hem de iş ortamınıza bağlı olduğundan, eğer emin değilseniz buna belki de bir sağlık uzmanı eşliğinde karar vermeniz gerekebilir. Bu egzersizleri yaşamınızın bir parçası haline getirmek ve kendinize bunun için bir program yaratmak süreklilik ve motivasyon için önemlidir.  Evde dahi yapabileceğiniz bazı egzersizler sayesinde kendinizi daha iyi hissetmeniz mümkün.

     Stres, hayatta kalmak için gereklidir. Ancak stres ne zaman ki sinir sisteminin dengesini bozar ve rahatsız edici boyutlara ulaşır, o zaman yaşam kalitemizi ve iş performansımızı da olumsuz etkilemeye başlar. Çalışma hayatımızda her zaman stres yaratan faktörleri ortadan kaldıramayız; fakat bu ve benzeri gevşeme teknikleri ile hem fiziksel hem zihinsel bir rahatlama sağlayabiliriz.

Sümeyra KAYMAZ / Psikolog

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur, excepteur sint occaecat cupidatat non proident