DARBEYİ PÜSKÜRTEN CEO: SAM ALTMAN

Sümeyra KAYMAZ
Aralık 08, 2023 0 Yorum

DARBEYİ PÜSKÜRTEN CEO: SAM ALTMAN

Teknolojinin nabzının attığı yer OpenAI; arkadaş canlısı yapay zekâ geliştirmeye ve teşvik etmeye odaklanan bir araştırma kuruluşudur. Geçtiğimiz yıl ChatGPT’yi kullanıma açarak yapay zekâ devrimi başlatan OpenAI’nin kurucularından ve CEO’su Sam Altman ile yönetim kurulu arasında Kasım ayında bir kaos yaşandı. OpenAI baş bilim adamı Ilya Sutskever, bağımsız direktörler Quora CEO’su Adam D’Angelo, teknoloji girişimcisi Tasha McCauley ve Georgetown Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi’nden Helen Toner’dan oluşan yönetim kurulu Sam Altman’ı “yönetim kuruluyla iletişimlerinde samimi olmadığı” gerekçesiyle görevden aldı ve OpenAI’nin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati’ningeçici CEO olarak görevi devralacağını belirtti. Bu karar üzerine şirketin Yönetim Kurulu Üyesi GregBrockman istifasını sunarak OpenAI’den ayrıldı. Bunun üzerine, OpenAI’ın en önemli yatırımcılarından Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, Sam Altman’ın “Yeni bir gelişmiş yapay zekâ araştırma ekibine liderlik etmek üzere Microsoft’a katılacağını” yazdı ve OpenAI’de yönetim kurulu ve çalışanlar arasında ipler gerilmeye başladı. OpenAI, 700’den fazla çalışanın imzaladığı açık bir mektupla, yönetim kurulunu istifaya çağırdı. Şirketin çalışanları, Sam Altman CEO olarak yeniden göreve getirilmediği ve Greg Brockman da geri dönmediği takdirde yönetim kurulunu OpenAI’dan ayrılmakla tehdit ettiler. Önemli imzacılardan biri de Altman’ın görevden alınmasında büyük bir rolü olan eski kurul üyesi IlyaSutskever’di. Mektupta “Sam Altman’ın işine son verdiğiniz ve Greg Brockman’ı yönetim kurulundan çıkardığınız süreç tüm bu çalışmaları tehlikeye atmış, misyonumuzu ve şirketimizi baltalamıştır” ifadesi yer aldı. ChatGPT çalışanları dilekçelerinde, yönetim kurulunun Altman’ın işten çıkarılması konusunda geri adım atmaması halinde “en kısa zamanda” şirketten ayrılmakla tehdit ettiler. Şirketin yüzü ve yapay zekâ alanında en öne çıkan sesi olan Altman’ın görevine son verilmesi, rakiplerin ChatGPT’ninolağanüstü yükselişine yetişmeye çalıştığı bir dönemde şirketi belirsizliğe sürüklemişti

Bunun üzerine Microsoft Altman, Brockman ve yeni bir yapay zekâ araştırma iştirakinde kendilerine katılmayı seçen diğer OpenAI çalışanlarını işe almayı taahhüt etti. OpenAI’dan yapılan açıklamada, Altman’ın geri dönüşü için prensipte anlaşmaya varıldığı bilgisi paylaşıldı. Bunun üzerine de Sam Altman, yeni bir yönetim kurulu ile görevine geri döndü ve resmi olarak göreve başladı. Üstelik yönetim kurulunda birkaç değişiklik daha yaşandı. Altman’ı aniden kovmaya karar veren dört yönetim kurulu üyesinden üçünün gitmesiyle OpenAI’ın yeni yönetim kurulu, Başkan Bret Taylor, Larry Summers ve önceki yönetim kurulundan kalan tek kişi olan Adam D’Angelo’dan oluşuyor. Sustkever daha sonra eylemlerinden dolayı özür diledi ve kararından pişmanlık duyduğunu söyledi. Ancak buna rağmen Sutskever, Altman’ın liderlik ekibi listesinde yer almadı. Ayrıca, OpenAI’ın Microsoft’u yönetim kuruluna oy hakkı olmayan gözlemci olarak eklemesi de teknoloji devinin şirketin iç işleyişinde daha fazla görünürlüğe sahip olacağı ancak büyük kararlarda resmi bir oy hakkına sahip olmayacağı anlamına gelmektedir. 

Kurduğu şirket başarılı olmasına rağmen, kendi kurduğu veya kurucusu olduğu şirketten kovulanlar özellikle ABD Silkon Vadisi şirketlerinde çok rastlanan bir durum. Apple’ın kurucusu Steve Jobs da kendi kurduğu şirketten kovulmuştu. Yıllar sonra, kovulduğu şirkete yeniden CEO olmuştu. Sam Altman’ın kovuluşunun ardındaki gerçek sebep henüz ortaya çıkmasa da Silikon Vadisi’nde bu konuya ilişkin çeşitli tezler söz konusu. Bu tezlerin en başında ise Sam Altman’ın, ChatGPT yeni özelliklerini devreye almak konusunda aceleci davrandığı, bu aceleci kararları sonrasında üründe güvenlik sorunlarının meydana geldiği ve veri sızıntılarına yol açtığı. Ama bizim asıl konumuz neden kovulduğu değil, kovulduğu şirkete daha güçlü nasıl döndüğü. Görünüşe göre Sam Altman, hem şirket çalışanları hem de OpenAI yatırımcıları için güven sağlıyordu. Bu güven süreçte Altman’ı yalnız bırakmadı ve daha güçlü dönmesine vesile oldu. OpenAI’daki olaylar geniş bölünmenin şimdiye kadarki en dramatik ortaya çıkışı olmuştur. Bir yanda, yapay zekânın serbest bırakılmasının insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturduğuna inanan ve bu nedenle daha sıkı düzenlemeler yapılması çağrısında bulunanlar. Diğer yanda ise yapay zekâ kaynaklı kıyamet senaryosu korkularını küçümseyen ve ilerlemeyi hızlandırma potansiyelini vurgulayanlar bulunuyor. Altman her iki gruba da sempati duyuyor gibi görünüyor ve kamuoyuna yapay zekâyı güvenli hale getirmek için ‘korkuluklar’ inşa etme çağrısında bulunuyor. Çok daha fazla detayları ve henüz açığa çıkmayan bilmediğimiz şeyler olsa da bu süreç büyük ölçekte bir şeyi gösterdi; Birileri yönetici olmamanız gerektiğini düşünebilir, ama liderseniz bir desevilen, ilham veren bir liderseniz onların ne düşündüğünün güçleri ne olursa olsun pek önemi kalmıyor. Başarılı olmak için; doğru şeyi yapmak önemlidir. Odaklanmak, kendinize inanmak, özellikle başkaları işe yaramayacağını söylediğinde, size yardımcı olacak kişilerle kişisel bağlantılar kurmak önemlidir, yetenekli insanları tanıyın ve çok çalışmanın kıymetine inanın.